



Information och checklistor innan sändning
Här hittar ni den information ni behöver för att genomföra en sändning eller ett digitalt evenemang. Här finns information om hur det grafiska materialet bör vara producerat för att passa vår studio, en kort beskrivning av de olika kompetenserna som involveras i en studiosändning samt lite kort om vad ni kan tänkas hinna med under er tid i studion.
Grafiskt material
Allt presentationsmaterial (PPT, Keynote) som ska visas i studion och i sändning behöver produceras i förväg och finnas tillgängligt som filer. Filerna levereras till oss på USB. Det är viktigt att alla filerna är tydligt sorterade och uppmärkta. Att hantera material tar längre tid än en kan tro, se därför till att ha avsatt tid för detta innan er sändning. Om ni använder något speciellt typsnitt i er grafiska profil behöver även detta bifogas vid leverans av presentationer.
Presentationer kan levereras i antingen Powerpoint eller Keynote. Bäst är om presentationerna görs i 16:9 format med upplösning 1920 x 1080 pixlar. Det bör inte finnas länkade objekt i presentationerna till exempelvis youtube eller vimeo. Filmfiler bör finnas lokalt och bör även läggas separat och inte spelas upp via presentationen. Om ni vill spela video i er presentation så hjälper vi er med det i produktionen.
Filmer bör vara producerade i 16:9 format. Önskvärt är upplösning på 1920 x 1080px med H.264-kodning och en strömhastighet på 16-18 Mbit/s. Vi kan i stort sett spela upp alla filmfiler vars uppspelning fungerar i Quicktime.
Vi kan hantera de vanligaste formaten av stillbilder såsom PNG, TIFF och JPG. Tumregeln är att om ni vill visa bilden med bra kvalitet över hela skärmen bör den vara 1920 x 1080 pixlar (16:9).
Vi kan lägga både rörlig och fast grafik ovanpå er sändning, exempelvis en infälld namnskylt eller en logga i hörnet. Det här materialet behöver produceras med transparenta bakgrunder. För fast (icke rörlig) grafik kan ni leverera den som PNG-bilder. För rörliga namnplattor eller banners behöver materialet vara producerat i Apple ProRes 4444 med Alpha. Kontakta oss för mer information innan ni renderar ut rörligt material i ovanstående codec.
Grafik till bakgrunder
Bakgrundsskärmarna i Studio Magasin 9 består av 4ststycken 16:9 projektionsytor. Dessa kan visa både rörliga bakgrunder eller stillbilder (se fliken ”filmer” och ”Stillbilder” för mer information). Det finns två alternativ som materialet kan skapas på.
Alternativ 1: fyra separata filer visas på vardera yta. Filerna ska ha en upplösning om 1920 x 1080 px eller hålla 16:9 format.
Alternativ 2: En fil som läggs över samtliga ytor. Filen ska ha en upplösning om 7680 x 1080 px eller hålla 64:9 format.
Personal i studion
I alla våra grundpaket ingår det tekniker för att genomföra en enklare sändning anpassad för den studion. Under respektive studio står det vilka tekniker som ingår i grunden. Ibland kräver dock sändningen att fler kompetenser kopplas på. Här nedan kan ni läsa om de olika teknikernas roll i studion.
Bildteknikerns främsta uppgift är att se till att rätt material visas vid rätt tillfälle, både i sändningen och på skärmarna i studion. Bildteknikern ansvarar även för att streamingen fungerar. Det blir fort ganska mycket att göra för en ensam bildtekniker, därför rekommenderar vi att man kopplar på en bildproducent vid längre och mer avancerade produktioner eller där det ska spelas upp mycket färdigproducerat material.
Bildproducentens uppgift är att regissera produktionen. Bildproducenten styr vilket utsnitt kameraoperatörerna tar med sina kameror, vilken kamerabild som ska ligga ute och hjälper till att placera talare under repetitioner.
Om det är flera talare som ska medverka på länk behövs en dedikerad tekniker för detta. Teknikern modererar Zoom/Teams-mötet, pratar med talare innan de går ut i sändning samt ser till att den tekniska lösningen fungerar.
Kameraoperatörernas funktion är att styra kamerorna för att få en mer levande produktion med förflyttningar, zoomningar och närbilder.
Ljudteknikern ansvarar för att det låter bra på streamingen, inspelningen och i studion.
I grunden behövs ingen ljustekniker i studion då ljussättningen kan ändras väldigt enkelt för att passa er sändning. Om ni vill att ljuset ska vara mer dynamiskt under sändningen där vi aktivt jobbar med att byta färger, tända och släcka olika ytor etc behövs en ljustekniker.
Körproducentens roll är att samla in allt grafiskt material, hålla i genomgång med tekniker och deltagare samt se till att körschemat hålls. Under körning ser körproducenten till att allt går så friktionsfritt som möjligt, att alla bilder i presentationen visas vid rätt tillfälle och att folk är på rätt plats på utsatt tid.
Vad hinner ni med?
Vad hinner ni med på en halv- respektive heldag i studion? I mångt och mycket beror det på vilken typ av produktion ni ska göra men framför allt hur väl förberedda ni är inför sändningen. För den enklaste sändningen där ni har en till två talare och moderator kan en halvdag fungera fint. Upplägget för dagen kan då disponeras som:
- 2 timmar repetition samt genomgång av grafiskt material
- 30 min teknisk ställtid
- 1 timme livesändning
- 30 min teknisk ställtid samt avslut i studion
Vid en ordinarie livesändning där ni har tre till fyra olika programpunkter (paneldiskussioner, demos, föreläsning) är minst en heldag att rekommendera i studion. Upplägget för dagen kan då disponeras som:
- 08.00-10.00 Tillgång till studion, inläggning av material samt teknisk genomgång
- 10.00-12.00 Repetition med moderatorer
- 12.00-13.00 Lunch
- 13.00-14.00 Genomdrag med deltagare
- 14.00-14.30 Teknisk ställtid
- 14.30-16.30 Sändning
- 16.30-17.00 Teknisk ställtid samt avslut i studion
Nedladdning
Här kan ni ladda ned möbelpaket, översiktsritning samt pixelmapp som PDF-filer till vår studio.